Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(15)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Odolanów
(18)
Oddział dla dzieci Odolanów
(2)
Filia Raczyce
(1)
Filia Tarchały
(3)
Autor
Durnowska Małgorzata
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Bielecka Jadwiga
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Cramm Dagmar von: (1955- )
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Grzyb Katarzyna
(1)
Guichard Jack
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jałowiec Magdalena
(1)
Jugla Cécile
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Maciesiowicz Zofia
(1)
Majewski Marcin
(1)
Malicka Magda
(1)
Molecka Monika
(1)
Podrez-Siama Ewelina (1987- )
(1)
Polaków Anna
(1)
Rogowska Daria
(1)
Ruttan Shelby Law
(1)
Simon Laurent
(1)
Sowa Robert
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Trzeciak Maria
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zielewska Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
18+
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Dieta niskowęglowodanowa
(3)
Dietetyka
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Dieta odchudzająca
(2)
Kuchnia polska
(2)
Potrawy
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Żywność
(2)
Choroby stawów
(1)
Ciekawostki
(1)
Cukier
(1)
Czekolada
(1)
Dania jarskie
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta peskatariańska
(1)
Doświadczenia
(1)
Eksperymenty
(1)
Etykieta (poligrafia)
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Hamburger
(1)
Jedzenie
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia turecka
(1)
Kulinaria
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Metabolizm
(1)
Odżywianie
(1)
Owoce
(1)
Pizza
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Suplementy diety
(1)
Tortilla
(1)
Trawienie (fizjologia)
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Warzywa
(1)
Wielkanoc
(1)
Wątroba
(1)
Znakowanie żywności
(1)
przepisy kulinarne
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1826-1901)
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Poradnik
(11)
Przepisy kulinarne
(11)
Książka kucharska
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Biografia
(1)
Książki dla przedszkolaków
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(537)
Edukacja i pedagogika
(182)
Socjologia i społeczeństwo
(132)
Medycyna i zdrowie
(128)
Psychologia
(122)
Kulinaria
(24)
Religia i duchowość
(102)
Podróże i turystyka
(98)
Kultura i sztuka
(93)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(76)
Biologia
(64)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(62)
Literaturoznawstwo
(56)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(47)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(43)
Rozwój osobisty
(42)
Geografia i nauki o Ziemi
(37)
Etnologia i antropologia kulturowa
(36)
Hobby i czas wolny
(35)
Kultura fizyczna i sport
(32)
Językoznawstwo
(28)
Fizyka i astronomia
(25)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(24)
Inżynieria i technika
(20)
Filozofia i etyka
(18)
Ochrona środowiska
(18)
Styl życia, moda i uroda
(18)
Nauka i badania
(12)
Zarządzanie i marketing
(12)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(10)
Rolnictwo i leśnictwo
(9)
Media i komunikacja społeczna
(8)
Archeologia
(7)
Informatyka i technologie informacyjne
(7)
Chemia
(6)
Dom i ogród
(6)
Matematyka
(6)
Praca, kariera, pieniądze
(5)
Transport i logistyka
(5)
Architektura i budownictwo
(4)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Geografia
(2)
Podróże i turystyka
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Geologia
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie o ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Book&Cook)
Odkąd w XIX wieku zaczęto wyrabiać tabliczki czekolady, niezmiennie budzi ona namiętność kolejnych pokoleń łasuchów. Na bazie tego produktu lub z jego dodatkiem opracowano niezliczone receptury na rozpływające się w ustach specjały - wypieki, desery, pralinki oraz napoje. W książce znajdziesz całą gamę przepisów na czekoladowe rozkosze. Gdy urządzasz przyjęcie, upiecz klasyczny tort szwarcwaldzki. Małym łasuchom sprawisz przyjemność brownie z polewą mascarpone lub ciasteczkami czekoladowymi z orzechami. Natomiast na spotkanie z osobą bliską sercu przyrządź wyrafinowane babeczki z białej czekolady. Z kolei po spacerze w mroźny dzień rozgrzej się gorącą czekoladą z chili.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Tarchały
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Deser na ciepło. / Durnowska Małgorzata. - Poznań: Wydawnictwo Olimp Media Spółka, 2018. - 107 strony, [5]: ilustracje kolorowe; 20 cm.
Forma i typ
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak czytać i rozumieć etykiety / Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - 126, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Etykiety umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych mają funkcję nie tylko marketingową, lecz także- a może przede wszystkim- informacyjną. Umiejętność ich czytania pomoże ci w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych, ponieważ wskazują m.in. jaką kaloryczność ma produkt, jaki jest jego skład, jakie substancje odżywcze zawiera, czy ma dużo soli lub cukru. Informacje te są szczególnie ważne dla osób, które cierpią na róznego rodzaju schorzenia, np. na cukrzycę, nadciśnienie, alergie czy zespół jelita drażliwego. Z ksiązki dowiesz się: jak rozszyfrować informacje zawarte na etykietach, jak unikać pułapek zastawianych na nas przez producentów żywności, jakie produkty wybierać, a z jakich zrezygnować.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania jarskie / Zofia Maciesiowicz. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo WARTA, 1980. - 191, [1 ] strona ; 21cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie / Magda Malicka ; ilustracje Elżbieta Kidacka. - Warszawa : Zielona Sowa, 2019. - [32] strony : ilustracje ; 29,5 cm.
(101 Ciekawostek)
Forma i typ
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pysznie czy przepysznie / Monika Molecka. - Wydanie I. - Kraków : Znak Horyzont, 2023. - 351, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
Świeżo wypieczony chleb o chrupiącej skórce. Pachnące latem racuchy z jabłkami. Delikatne kluski kładzione z rozpływającym się masłem. Knedle ze słodkimi truskawkami polane śmietaną. Lekkie jak chmurka gniazdka bezowe. A Ty – ugotujesz dziś coś pysznego czy przepysznego? Monika Molecka – autorka bloga i instagrama Pysznie czy przepysznie, który podbił serca i podniebienia setek tysięcy fanów. Gotuje prosto i szybko. Serwuje klasyki z nutą nowoczesności, które od lat goszczą w polskich domach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekocentryczka w kuchni / Daria Rogowska. - Poznań : Publicat, copyright 2021. - 204, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skuteczna dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa wcale nie musi bazować na tłustych mięsach i wędlinach. Wybierając dietę ketogeniczną dla peskatarian, łączysz zalety wegetarianizmu i ketozy. W książce tej nie tylko znajdziesz odpowiedź na pytanie, jak szybko schudnąć, ale też dowiesz się, jak poprawić ogólny stan zdrowia, redukując stany zapalne i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Odchudzanie stanie się jedną z wielu obserwowanych przez ciebie pozytywnych zmian. Dopełnieniem praktycznych porad będą przepisy dla peskatarian na smaczne potrawy oraz gotowy plan posiłków, który ułatwi płynne wdrożenie zasad zdrowego odżywiania. Dieta peskatariańska w wersji keto – korzyść dla zdrowia i szczupłej sylwetki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Tarchały
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poszukiwaniu smaku doskonałego / Robert Sowa. - Warszawa : Wydawnictwo G+J Gruner + Jahr Polska, copyright 2009. - 462, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Mistrz Robert Sowa dzieli się swoimi nowymi autorskimi przepisami. Zakąski, sosy, zupy, dania mięsne, rybnei wiele, wiele innych smakołyków. Robert Sowa Mistrz kulinarny. Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl. Miłośnikom kuchni znany jest przede wszystkim jako szef kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski, którą zarządza od 1994 roku. Robert Sowa to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, honorowy prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, uczestnik Mundialu Korea-Japonia 2002. Autor książki kulinarnej Esencja smaku oraz publikacji romantyczno-kulinarnej Romans kulinarny. Juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w całej Polsce i reprezentant jury ze strony polskiej na wielu prestiżowych konkursach i pokazach kulinarnych. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat prestiżowej nagrody Oskar Kulinarny 2004 w kategorii osobowość kulinarna roku oraz Oskar Kulinarny 2006 w kategorii książka. Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych w całej Polsce i zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Tarchały
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Krakow : Wydawnictwo Literackie, 2018. - 381, [3] strony : ilustracje, faksymilia ; 22 cm.
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazywano. Zdobywała to, co chciała, i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej Warszwie znali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... "365 obiadów za 5 złotych" Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem: "panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu". Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. Pani od obiadów to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbijała serca i żołądki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 929 A/Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Odolanów
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej